Xiaomi Mi A2

Mennyire gyorsan telnek az évek, gondoltam először, amint a kezembe fogtam a Xiaomi Mi A2 új telefonomat.
Három éve vettem a Samsung Galaxy A3 2016-ot, de sajnos, mivel – és nem nekem, de sikerült beletörni a SIM-tálcát, illetve a hátlapi kamera sem volt épp a legjobb állapotban, a javítás pedig egy új telefon árába került volna, így megvettem ezt.

Telefon

Telefon 2

Telefon 3

Eddig érintőképernyős telefonok terén, vagyis tizenkét éves korom óta Samsungom volt, ám a Xiaomi megtörte a hagyományt.

Ennek az oka pedig nem más, mint a fejlődés.
Ha megveszek egy olcsó telefont 47000-ért, online rendeléssel volt 49000 szállítással, (na jó, az olcsó fogalom relatív), és, ha elromlik, akkor nem lesz lelkiismeret furdalásom, hogy szórom a pénzt.

Talán gyűlytök, és, ha kijön egy nagyon pro Samsung telefon egy-két év múlva, akkor veszek egyet, de egyelőre most jó ez, főleg, hogy kilences droid van rajta, erről alább ejtek még pár szót.

Az A3 2016 többé-kevésbé GorillaGlass üvegborítással rendelkezett, nem úgy ez. Nagy előnyömre fémből van a SIM-tálca, akárcsak az egész telefon.
Fizikai, megnyomható homegomb, amivel pl. a főoldalra lehet menni már nincs, de nem probléma.
A visszamutató nyíl is eltűnt a telefon jobb alsó sarkából, lévén ez is hardveres elven működött, amit az első egy-két nap nehezen szoktam meg, hogy a bal oldalra kell nyúlnom hozzá.

NFC, vagyis mobil fizetésre alkalmas opció nincs benne (nem, mintha használtam volna, de talán egyszer kipróbálom a régi telefonomon, ami a fiókomban van), viszont van, ami számomra elfeledtesse ezt.
Az ujjlenyomatolvasó, vagy biometrikus érzékelő, kinek, hogy tetszik.
Ez szinte az alap felhasználóknak majdhogynem feltörhetetlen, ha más készülékét szándékoznák birtokba venni.
Nem kell megnyomnunk a bekapcsoló gombot, mint a nem ujjlenyomatolvasós telefonoknál, és a képernyőn feloldani. Csak elég, ha hozzáérsz a scanner részéhez, ami a hátlapon található pont jó helyen, nem úgy, mint a 2017-es A3-ban, mivel ott a kijelző alatt van.

Két SIM-et lehet belerakni, vagy egy SIM, és egy MicroSD, ezt még nem próbáltam ki, ezt is, meg azt is hallottam róla.
A hangszórón, ami a telefon alján, a szoftveres homegomb felé található, a hangzás kiváló.
A húsz megapixeles vertikális elrendezésű kamera, ami nem észrevehetetlen a hátlapon, is megfelel az elvárásaimnak, akárcsak az előlapi.

Rendelés, kiszállítás

Az 1mobil.hu oldalon rendeltem, és, mint utólag megnéztem, megérte, például a Mediamarktban jóval drágábban kaptam volna meg.
Amint látható a képen, szépen becsomagolva szállították, a fehér doboz nem is volt túl szép, nem is volt túl csúnya.

A 3.5mm jackcsatlakozót kivették, így a csomagban kapunk egy Type-C átalakító kábelt, ennek segítségével a megszokott fej/fülhallgatónkat már tudjuk is csatlakoztatni, na meg persze a szokásos töltőfejet, aminek a tetejébe kell rakni a kábelt.
Ez is, akárcsak a legújabb telefonok nagy része (nekem első ilyen az A3 2016 volt), már nem hátulról szedhető szét – sőt, sehogy nem lehet kivenni az akkumulátorát, már tartalmaz egy SIM-tűt, a készülék bal oldalán lévő lyukba kell betenni, mire kiugrik a tálca.
Történetesen akkor, ha az átlátszó, füstszínű, igencsak távolkeleti ragasztószagú tokban, ami új gyűlyti az ujjlenyomatokat, mintha ez lenne a legfőbb dolga, nincs benne a telefon.
Inkább legyen rajta, mint ne, a karcokra nagyon érzékeny a fémfelület, egy tok pedig kettő, háromezer forint körül van, nem egy horribilis összeg.
Kaptam még egy üvegfóliát is, amit majd egy szervizes segítségével fogok rátenni, mivel nem szeretném eltörni.

Egyébként vékonyabb az egész, mint az A3, ráadásul nagyobb is, ezért jól lehet rajta filmet nézni, a teljes képernyőkihasználtságról ikonok szempontjából már nem is beszélve.
Kék, piros és arany (pezsgőszínben) kapható, nekem 64 GB-s belső memóriájú.

Érintetlen Android, nem úgy a Samsungokon, ahogy az általában lenni szokott, így nagyon gördülékeny.
Rá kellett hangolódni, hogy na, kilences, meg minden, elrejtett beállítások, izgalmas kalandpark az új rendszerben, de nem bántam meg.
Biztonság szempontból is a helyén van, ha csak azt nézzük, hogy minden egyes számítógépre való csatlakoztatásnál be kell állítanunk a beállítások/társított eszközök/usb menüpontban a fájlátvitelt. Ez frusztráló lehet, mondjuk szerintem inkáb előny, mint hátrány.

Itt találhattok egy kicsit más stílusú kritikát a telefonról a Tesztaréna jóvoltából.
Abba, hogy milyen processzora, stb. van még neki, a könnyen érthetőség miatt nem megyek bele, mivel nem biztos, hogy mindenki annyira otthon van az infó terén, mint én, a teszt írója.

néhány fontos tudnivaló

Az ujjlenyomatnál szükség lesz egy pinkódra, illetve a SmartLock-t, és a készülékkeresést kapcsoljátok ki, mivel nagyon meríti az akkut, nekem így augusztus hetedike óta, hogy mekaptam, nem kellett töltenem, csak azona napon.
A SmartLock tud arcfelismerést, illetve, ha megbízható helyként be van jelölve a házad, ahol valójában élsz, nem kell az ujjlenyomat, mivel a feloldás gombbal, amit a bekapcsolóval érhetsz el, tudod aktiválni, de így a biometrikus olvasó nem ér semmit biztonság szempontból, ezért kikapcsoltam.

Az időjárás alkalmazást sajnos, amit az arcunkba tol a rendszer, én, amennyire lehetett, tiltottam azok után, hogy Veresegyházat a Dunakanyarba tette.

Aki jó telefont szeretne, annak csak ajánlani tudom! Ha kérdésed van, nyugodtan írj!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük