A Jaws OCR használata

Némileg meglephet, amiről most szeretnék írni. Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy azok, akik nem látnak, minek használjanak, illetve készítsenek képernyőfotót, ha nem tudják, hogy mit fotóznak le, illetve mi van rajta?

Valóban. Ilyen egyszerű megvilágításban ennek semmi értelme, de ha alapul vesszük mondjuk divat elven a legújabb Jaws-t, és az OCR karakterfelismerőt, akkor már egészen más a helyzet.

Mi is az az OCR?

OCR, (optikai szövegfelismerés).

“Az optikai szövegfelismerés (OCR) egy olyan technológia, amely lehetővé teszi képek, szkennelt vagy digitálisan fotózott dokumentumok és a PDF fájlok szerkeszthető és szövegesen kereshető formába átalakítását. Az így kapott anyag szerkeszthető, kivágható, kereshető és archiválható.”

OCR

Forrás: ocrszoftver.hu

Használat

Ha fut a Jaws, illetve csatlakoztatva van egy scanner PC-nkhez, és benne van egy könyv, ami mint .pdf, meg van nyitva, akkor az ins+szóköz, majd az o, és c billentyűk viszonylag gyors egymásután lenyomásával megtudhatjuk a sík írású szöveg tartalmát.

De mi van akkor, ha mi ezt egy képernyőfotón (Print Screen)-en csináljuk?

Ha nem szöveg található a képen, hanem például egy objektum, vagy ember, abban az esetben sajnos semmi.
Viszont, ha írás, akkor elenyésző mennyiségű hibával, de felolvassa a Jaws, hogy mi van a fotón.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint megnyitni a kapott képernyőfotót, kitenni teljes képernyőre, majd a fentebb leírt módon felismertetni.
Mikor készen van, a képernyőfelolvasó be is mondja, hogy befejezve, továbbá, hogy a Jaws kurzor/fel-le nyilak használatával (vagy ins+Jaws kurzor)-ral olvashatunk a képről.

Ebben a cikkben régebben írtam arról, hogy a Windows operációsrendszerben hogyan készíthetünk képernyőfotót.
Azonban itt még annyit hozzátennék, hogy teljes képernyőre, akárcsak a felismertetésnél, érdemes kitenni a fényképezni kívánt (szöveges) ablakot.

Így szerintem már nyugodtan küldhetnek látássérültek is egymás között Print Screen-eket például segítségnyújtáskor, vagy ha a tanár ad egy fényképet, amin rajta van a házi feladat, akkor nem feltétlen szükséges szöveges állományként megkapnod ennek a praktikus módszernek a birtokában.

Ha valakinek véleménye, esetleg kérdése lenne, az írjon a kapcsolat menüpontban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük