Swype Dragon, a billentyűzet

Telefonon egyértelmű – főleg vakon -, hogy nehezebb gépelni, mint PC-n.
Ezt a problémát segíthet orvosolni egy bluetoothos billentyűzet, vagy egy OTG-kábel, amivel össze lehet kötni a telefont, és egy külső, USB-s billentyűzetet.

Bluetooth-os billentyűzet

Bár az tagadhatatlan, hogy mindkét fő operációsrendszeren, amit a mai generáció nagy többsége használ (iOS, Android), rendelkeznek egy alap billentyűzettel, de ez nem feltétlen jó mindenkinek.
Például a hangbevitel szempontjából, ha egy látássérült embernek Samsung telefonja van, akkor – bár ez javarészt androidverziótól is függ -, de általában sajnos nem szokott működni.

Ez nálam sem volt másképp.
Ezért, mivel hallottam egy ismerősömtől a Swyperől, megkerestem, és feltelepítettem a telefonomra.
Alapjába véve meg kellene venni, de az alábbi link segítségével az oldalamról is letölthetitek, teljesen ingyen.
letöltés

Sajnos csak Android platformra van – ha jól láttam, akkor korában iOS-ra is volt, de a Nuance Comunications, ami fejlesztette az applikációt, már nem ad ki több frissítést.
Ezért a play áruházból, és az AppStore-ból sem lehet letölteni.

Itt,
ha tudsz egy kicsit angolul, akkor jobban utánaolvashatsz a Swypenak, én csak adok egy kis alapot.

Miután letöltötted, és feltelepítetted a telefonodra, az alkalmazást megnyitva el kell fogadnod a Nuance szerződését, majd a nyelv és bevitel lehetőségnél be kell jelölnöd a Swype-t, és le kell töltened a magyar billentyűzetkiosztást, amit automatikusan fel is ajánl.

Ezek után, ha akárhol írsz, akkor a Swype billentyűzet lesz előtted.

A billentyűzet bal oldala felé, nagyjából a shift mellett találhatsz egy mikrofon ikont, amire, ha rákoppintasz, akkor hangbevitellel is írhatsz.
Az benne a nagyon jó, ami nekem tetszik, hogy az írásjeleket mondva a szavak után (Szia felkiáltójel! Hogy vagy kérdőjel?), pontosan úgy írja le, ahogy azt mi szeretnénk, hogy helyesen nézzen ki.
A Samsung billentyűzet ellenben, ha azt mondjuk, hogy felkiáltójel, akkor azt, mint szót írja le, és nem úgy, mint írásjelet.

És még miért is tetszik nekem ennyire a Swype?
Ha röviden szeretnék fogalmazni, akkor azt tudom mondani, hogy az ékezetek miatt.
Mivel, ha olyan billentyűkiosztást töltünk le a kezdeti beállításoknál, akkor akár pontosan úgy is kinézhet a billentyűzetünk, mintha PC-n írnánk. Az é betű mellett az á, stb.
Épp ezért nem véletlenül írtam ezt a cikket, mivel sok ismerősömet látom, hogy ékezetek nélkül ír – ez nem feltétlen a lustaságnak tudható be, mivel rákoppintani az a-ra, és várni azt, ameddig felugrik a lehetőség, hogy á-t is írhatunk. És ez, akárhogy nézzük, bizony egy kis idő.
Ezért véleményem szerint az kellemesebb, ha már rögtön előttünk vannak az ékezetes karakterek.

Remélem, hogy hasznotokra válik, és köszi, hogyha elolvastad a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük