Microsoft Excel – képletek sokszorosítása egyszerűen, és a dollár jel kényelmes használata!

Annyira nem mondanám, hogy rajongok a táblázatkezelésért, ennek több oka van.

Amire nekem igényem lenne, azt inkább egy CRM-rendszerrel kivitelezem, mintsem hogy elvesszek a táblázatok rengetegében.

Néhány napja egy weboldal tulajdonosa mutatott számomra egy-két érdekességet az Excel keretein belül, amit fontosnak tartok megosztani az engem követő közösséggel.

A dollár jel – abszolút címzés kényelmes használata

Ha egy cellát rögzíteni szeretnénk a munkánk során egy másik cellával való műveletvégzéskor úgy, hogy az ne változzon meg, akkor a $ (dollár jelet) kell használnunk.

Példa:
$B$2

Vagyis ebben az esetben, ha akár a D5-ös, vagy a K600-as cellával dolgozunk (teljesen mindegy), a korábban rögzített $b$2 cella értéke nem nő egyenes arányosságban egyetlen értékkel sem.

Viszont nem biztos, hogy mi mindig meg szeretnénk adni az érték, és a cella helyét. Erre kitalálták az F4-es billentyűt, ami automatikusan kiteszi a megfelelő helyekre a $ jelet.

Tehát, ha beírjuk a képlet mezőbe (egyenlőség jel, Shift+7), hogy b2, és leütjük az F4-et, a program megoldja a dollár problémát, ha fixálni szeretnénk egy számot, cellával együtt.

Képletek sokszorosítása

Korábban mindig úgy csináltam, ha volt egy képlet, amit több cellára is alkalmaznom kellett, hogy shift+nyilakkal kijelöltem a sokszorosítandó képletet, illetve azokat a cellákat, amikben a cela értékétől függően látni szerettem volna a végeredményt, aztán köszöntem szépen, én nagyon remekül éreztem magam, mivel megcsináltam, amit kellett. That’s it.

Megtehettem volna éppenséggel azt is, hogy a Ctrl+j/l billentyűkkel másolgatok jobbra és le, csakhogy ez egy olyan feladat esetén hosszú távon semmiképp nem kifizetődő leginkább az idő fügvényében, mikor egy nagy táblázattal dolgozok, vagy dolgozik bárki.

Viszont, ha kijelöljük a képletet azokkal a cellákkal együtt, amikben a lehető leggyorsabban meg szeretnénk jeleníteni, és használjuk a Ctrl+enter billentyűkombinációt, akkor jó néhány értékes másodpercet spórolhatunk meg.

Ezt pontosan hogyan kell?

Tegyük fel, hogy a c10-ben van egy művelet, amit mi a c371-ig alkalmazni szeretnénk.

Ez egy kicsit sok cellának tűnik, és nem csak nekem, hanem szerintem mindenkinek. Ugye nem szeretnénk, ha begörcsölne a kezünk billentyűzet használat esetén a sokszoros gombok nyomogatásától?

Akkor jelöljük ki (F5)-tel gyorsabb a c10-et, és a c371-et, a két tartomány között : jelet használva, majd üssünk entert.

Ezután F2, és egyszerűen Ctrl+enter.
Ha minden jó, akkor elvileg egészen a c11-től a c371-ig ugyanazt a képletet láthatjuk, és érdekes módon egyetlen izmunk sincs olyan szintű görcsben, hogy arra például egy jó masszást kelljen alkalmazni.

Majdnem Excel portál

A leírás elején említett oldaltulajdonos webcíme, ahol rengeteg Excellel kapcsolatos ismeretet találhatsz, ha jobban is érdekel a téma, az a fiatluxefel.info névre hallgat.

Remélem, tudtam segíteni neked ezzel a cikkel!
További szép napot, Kedves Olvasó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük