IExpress, az önálló telepítőcsomag-készítő!

Mi ez az IExpress?

Röviden: egy önálló telepítőcsomag-készítő, ami a Windows operációsrendszer részét képezi.

Létrehozhatunk vele telepítőket (.exe), vagy egy kabinet fájlt (.CAB) a telepítő varázsló segítségével, esetleg egy egyéni önkicsomagolási irányelvvel (SED) alapján .

A SED fájlok bármilyen egyszerű szöveges/ASCII szerkesztővel módosíthatóak, például Jegyzettömb.

Hogy érhetem el?

Legegyszerűbben úgy, ha beírod a futtatásba az iexpress parancsot.
Az IExpress varázsló felülete végigvezet az önkicsomagoló csomag folyamatán.

Csomag létrehozása

Megkérdezi, hogy mit tegyen a csomag: kibontsa a fájlokat, aztán futtasson egy programot, vagy csak szimplán kicsomagoljon.
Ezután megadhatod, mi legyen a csomag címe, illetve hozzáadhatsz egy megerősítő utasítást, és egy licenszszerződést, amit majd a végfelhasználónak el kell fogadnia a kibontás engedélyezéséhez.
Kiválaszthatod az archiválandó fájlokat, továbbá szerkesztheted a folyamatablak megjelenítési beállításait, végül megadhatod a befejezéskor megjelenítendő üzenetet.

Ha azt a lehetőséget adtad meg az elején, hogy kibontsa a fájlokat, majd futtasson egy programot, akkor ki kell választanod a futtatandó alkalmazást.
Megjegyzés: ez olyankor hasznos, ha egy programnyelvben fordítod át a kódot .exe-re (compile), és szeretnéd telepíthető formájában a felhasználó gépére juttatni.
Az már persze egy másik téma, hogy a fejlesztők 90%-a InnoSetup-ot használ telepítőcsomag készítésére, amit az InnoExtractorral szépen ki lehet nyitni, de a forráskódot még így se tekintheted meg, ha akár csak egy kicsit is komolyab a programnyelv, amiben írták az alkalmazást, és nem HTA például.

Kinek javaslom?

Kezdő programozóknak. Azonban sajnos nem hunyhatunk szemet afölött, hogy biztonsági réseket tartalmaz.

A hordozható verziójú applikációkat jobban szeretik a felhasználók, ezért érdemes csak fordítani a kódot, és nem bajlódni telepítőcsomag készítésével, ha van rá mód.

Forrás: En Vikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük