Hogyan törj fel Facebook-fiókot?

Mostanság viszonylag sok megkeresést kapok leginkább ismerősöktől azzal kapcsolatban, hogy “na de léci, törd már fel nekem ennek, meg annak a Facebook-fiókját emiatt, meg amiatt.”

Általában ilyenkor az történik, hogy türelmesen megpróbálom elmagyarázni nekik, hogy ez teljességgel lehetetlen, több olyan okból kifolyólag is, amiknek, ha akárcsak egy töredékét is teljesíteni tudnám, akkor most valószínűleg nem ezt a cikket írnám, hanem a Facebookot fejleszteném sok más programozóval együtt.

Nem lehet feltörni a Facebookot? Miért?

Röviden azért, mivel erre olyan biztonsági szakemberek figyelnek a népszerű közösségi portálnál, amik nem csak az én, de talán az egész IT-ismeretségi köröm tudásszintjét meghaladják.

Ezt a cikket pedig azért hoztam létre, hogy a jövőben minden egyes ilyen óhajt/sóhajt, amit teljesíteni kellene, ezzel a kis írással el tudjak intézni.

De tényleg nincs rá mód, hogy feltörjek én, vagy bárki más egy ilyen fiókot?

Ha mondom, hogy nincs, akkor elhihetitek, az tuti, úgy van.

Még ha a jelszót meg is lehetne szerezni, esetleg vannak olyan tájékozott személyek, akik a két faktoros hitelesítés biztonsági beállítást használják fiókjuk védelmére, akkor se lehetne belépni.

Ez annyit tesz, hogy bejelentkezéskor egy kódot kapsz SMS-ben a telefonodra, így a jelszó/kód párosítással lehet csak belépni.

Érdemes bekapcsolni a beállításokban – na persze nem azért, mert minden olvasómnak esetleg megkörnyékezném a Facebook-fiókját, hanem jobb félni, mint megijedni alapon.

És ha nálam lenne a Facebook adatbázisa, még akkor se oldható meg a dolog?

Ötletnek nem rossz, de akkor se. Merthogy ez is egy olyan ok, amiből egy már fentebb olvasható végeredmény jönne ki.

Az életünk részét képező közösségi felület adatbázisa, amiben a nevek, jelszavak, e-mail címek/telefonszámok, üzenetek, fotók, stb. tárolva vannak, több miliárdot ér, ennél fogva azt csak úgy senki nem kaphatja meg, továbbá afelőll sincs kétségem – már csak a saját oldalamból kiindulva is, hogy maguk a jelszavak is titkosítva vannak, akárcsak itt.

Még beszélhetnék erről oldalakon keresztül, de szerintem elég, ha egyszerűen csak annyit tudsz, hogy nem lehet meghackelni egy Facebook-fiókot sem!

És azok a programok, amik “Facebook-feltörő” név alatt hirdetik magukat, hogy ők márpedig képesek erre, az esetek 99%-ában vírust tartalmaznak, illetve nem igaz a dolog!

Posted in Web

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük