Diktáló programok használata a két telefonos platformon

Mint azt Kedves Olvasóim tudják, manapság a vakok számára két könnyen használható telefonos app létezik.
Nézzük is meg, melyek ezek.
Az Egyik az Android, a másik pedig az IPHone: vakok körében mindig nagy vita van arról, hogy melyik rendszert érdemes használni. Ki erre, ki arra esküszik. Én most ecsetelném, hogy melyiket, miért érdemes.
Mint tudják, elsősorban az IPHone az, ami teljesen a vakok számára lett tervezve.
Mégpedig azért állítom ezt teljes joggal, mert már a kezdetek-kezdetén az iOS oprendszerbe bele van táplálva a beszélőprogram, amit Voice Overnek nevezünk.
Ez röviden annyit tesz, hogy mivel együtt fejlődik a rendszerrel a Voice Over, ezért ő az aki, mindig minden szöveget felolvas, ami a képernyőn látható. Ezzel csak az a nagy probléma, hogy hiába ez a legvakosabb, egy IPhone nagyon drága, sajnos most már a legújabb modellek megfizethetetlenek.
Aki mégis azt szeretné, hogy mindig mindent felolvasson a telefonja, és nem szeret kísérletezgetni, nem akarja, hogy valami frissítés által véletlen ne legyen vakos a felülete, akkor mindenképp az IPhone a legjobb választás.
Itt még egy nagyszerű funkciót meg kell említenem. Aki nem szeret telón írni, vagy éppen csak most kezd az okostelefonokkal ismerkedni vakon, és gyorsan be kell pötyögni valamit, és ha épp nincs idő, a képernyő simizésére, Van egy nagyszerű módszer, Ez pedig a diktálás.
Az a jó hír, hogy az IPhoneba ez automatikusan be van építve. Igaz, a beállításoknál, az általános, azon belül pedig a billentyűzetnél engedélyezni kell.
Ez után – már ha belép a felhasználó a Messengerbe, megjelenik a szerkesztőmező, és a billentyűzeten alul csak végig kell húzni az ujjunkat a képernyőn, és ha rátalál az ember a diktálás gombra, kétszer rá kell koppintania.
Ekkor hallani fogunk egy hangot, magasabb. Ez után elkezdhetjük mondani a szöveget, amit írni szeretnénk. Ha kész vagyunk vele, alul két ujjal rá kell koppintani, ekkor egy mélyebb hangot fogunk hallani, és máris beilleszti azt, amit diktáltunk neki.
Sokszor nagyon jól felismeri a szavakat, párszor van csak hogy félreírja, ezért mindig javaslott megnézni, hogy mit gépelt be a teló.
Az IPhone-modellek közül, amit még olcsóbban meg lehet kapni, ezek a következőek: 5s, 6, 6s, se – ennél lejjebb, vagy följebb nem érdemes menni. hetest csak azok vegyenek, akiket felvet a pénz.
Viszont ha az ember kísérletezgető fajta, és szereti a kihívásokat, akkor nyugodtan választhatja az Androidot.
Ez az operációsrendszer már csaknem ugyanott tart, ahol az IPHone.
A legjobb készülék, amit ajánlani tudok az androidos felhasználóknak, az a Samsung Galaxy család.
Náluk teljesen kiforrott a rendszer, ők tudták teljesen vakossá tenni a felületet.
A beszélőprogramot az újab modelleknél két beszédmotor is vezérelheti. Az egyik a Samsung Assistant, a másik pedig a Talkback.De, ahogyan már említettem, ez csak abeszéd, erre még fel kell dobni egy felolvasóprogramot.
Ezek a következőek: ESpeak, Google szövegfelolvasó, Profivox.
Én legjobban az utóbbit ajánlom, sajnos fizetős 1500 Ft, de a https://tdani.cf oldalról ingyenletölthető, akárcsak az ESPeak. De ezekről bővebben. a fentebb említett címen, a cikkek menüpontban.
Itt is essen szó a diktálásról. Ebbe a rendszerbe nincs beleépítve ez a funkció, ezért le kell töltenünk egy programot, hogy lehessen hangbevitellel írogatni. Ehhez a következőt ajánlom: Swipe+ Dragon – ez sajnos fizetős, viszont ez a legjobban kiforrott diktálási program. A teljesen vakoknak, akik most vakultak meg, mindenképp az IPhone a nyerő szerintem.
Ha már megtanulták ennek a telónak a használatát, akkor rátérhetnek az Androidra is. Az utóbbi haladó felhasználóknak javaslott. Az androidról bővebb tályékoztatást, a fentebb leírt weboldalon találnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük