Audacity – konvertálj audiofájlokat!

Tegnap egy videofájlt szerettem volna konvertálni, de láttam, hogy az, amit eddig használtam, név szerint, ami már nem is teljesen hű a nevéhez, a Free Make Video Converter, már nem volt ingyenes, ahogy eddig.

Hallottam innen-onnan, meg olvastam a neten, hogy az Audacity nevű hangszerkesztő program, amit egyébként elég sokat szoktam használni, segítségével az .mp4 fájlokat át lehet konvertálni .mp3-ba.
Elég sokáig kerestem, de végül megtaláltam azt a csomagot, ami ahhoz szükséges, hogy az Audacity-be inportálhassunk .mp4 fájlokat.

Az Audacity letöltése

Sokszor nem feltétlen a legjobb mindenből a legújabb, én épp ezért az Audacity verziói közül a Winunicodeosat használom, ami még nincs elrontva, ugyanakor számomra mégis minden olyat tartalmaz, amit gyorsan, és egyszerűen el szeretnék végezni.
Bár az tény, hogy a zajszűrést nem ezzel a programmal csinálom, de majd arról egy későbbi cikkben lesz szó, hogy mivel.

letöltés

videofájlok inportálása

Bontsuk ki a letöltött audacity.zip fájlt, és a FFmpeg_v0.6.2_for_Audacity_on_Windows mappa tartalmát másoljuk be a már feltelepített Audacity könyvtárába, ami rendszerint a Helyi lemez C meghajtón található.
Indítsuk el a programot, ahogy azt eddig is tettük, ha már használtuk korábban. A külömbség annyi lesz, hogy most már .mp4 fájlokat is meg tudunk nyitni, és exportálhatjuk őket .mp3-ba.

hangfájlok exportálása

Ha audiofájlt, pl. .oggot szeretnél konvertálni .mp3-ra, akkor ebben az Audacity mappában megtalálható lame_enc.dll plugin segíthet, amit ugyanúgy a program könyvtárába másolva használhatsz is, csupán az elmenteni készült hangállomány exportálásánál a fájltípusnál válaszd a .mp3 kiterjesztést, és az értékét állítsd a legmagasabbra, hogy a legjobb minőséget kapd végeredményül.
Keresni fogja a fájlt, mi tallózzuk ki szépen az Audacity könyvtárat, és benne a lame_enc.dll-t.

A jövőben majd tervezek egy Audacity bemutatót, ami valószínűleg már egy felvétel lesz, tehát létre fogok hozni egy bemutató részleget is az oldalon, de mindent a maga idejében.

Ha kérdésetek van, akkor nyugottan írjatok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük