Pendrive kontra külső merevlemez

Az informatikában kicsit tapasztalatlanabb ismerőseim körében manapság vitatott téma, hogy melyik a jobb: pendrive vagy winchester?

De most akkor tényleg. Melyik a jobb?

Ez a fogalom úgy viszonylagos, akárcsak Einstein idő relativitásáról szóló elmélete. Hogy jobb, véleményem szerint ez az igényektől függ.

Én például használok egy pendriveot a legfontosabb adataim biztonsági mentése céljából (64 GB), de tudni kell ezekről a tenyérnyi flashmeghajtókról, hogy kis méretük ellenére – bármennyire is próbálkoznak a gyártók, soha nem lesznek képesek olyan nagy sebességre, mint egy merevlemez, még ha a méretü nagy is.
Amit láttam a legnagyobb, az 140 GB volt.

Kingston pendrive

Sony winchester

Winchester

A merevlemezben (angol nevén winchester), az adatokkal való művelete során mozog egy fej, ezért működés közben, ha nem vigyázunk, sérülhet.
Ha nincs csatlakoztatva, de leesik, akkor is tönkremehet, tehát legyünk velük óvatosak!
Ezek méretben nagyobbak, akár 1 TB-s is lehet, ami 1024 GB, vagy 2, tehát 2048 GB, ennél fogva jó sok mindent lehet rajta tárolni.
A képen látható külső merevlemez 1 TB-os, aminek a nagyját ki is használom.

Pendrive

Kicsi, viszonylag olcsó, méretben egész jó, de lassú. Röviden így lehetne jellemezni.

Nem lehet nem észrevenni például másolásnál a két külső meghajtó közti átviteli külömbséget, ami nekem, személy szerint, elég zavaró.
Ha ez leesik, nem történik semmi baja, lévén itt fejről, ami működés közben jár, mint valami ingaóra, nem beszélhetünk.
Ezt a Kingston-t 9000 Ft-ért vásároltam a Mediamarktban, mivel sokszor megesett már, hogy elvesztek az adataim, és nem egy olyan mappa volt, amit nem lehetett pótolni, és visszaállítani se (erről majd írok egy cikket), például felvételek, képek.
Így jelenleg A kis gépemen, illetve az asztali PC-men, kiegészítve a fentebb lefotózott külső merevlemezzel, tartom a dolgaimat.

Ahogy már írtam, a pendriveomon is rajta van egy részük, mivel azt az eszmét támogatom, hogy nem árt, ha több helyen van meg, és minél biztosabban.
Csakhogy ez azzal is jár, hogy több helyen kell naprakészen tartani az adatokat, ami, ha egyszer rászánjuk az időt, nem pár perc.

Összefoglaló: előnyök, hátrányok

Winchester: zsebbe kell nyúlni érte, hogy megvásárolhassuk, 20000 körül, nagyobb méretű, gyorsabb, de jobban kell rá vigyázni.

Pendrive: kicsi, fizikailag is, olcsóbban hozzá lehet jutni, de lassabb az írás-olvasás sebessége, ha leesik, nem lesz különösebb baja.

Megjegyzés: érdemes átkonvertálni első használatnál, mielőtt rátennénk adatot NTFS-ről FAT32-re.
Ha nem szeretnénk, akkor nagyobb méretű fájloknál kellemetlen meglepetésben lesz részünk.

Ez
a korábbi cikkem leírja, hogyan teheted meg.

Aki egy kicsit jobban ért a flashmeghajtókhoz, az Ebben
a Logout-os írásban jobban tájékozódhat.

Ha kérdésed van, nyugodtan írj!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük