Illegális a Torrentezés vagy sem?

Ahogyan az internetet, úgy egyesek, akik túl léptek már az alap informatikai fokon, napi szinten használják a Torrentet.

Csak kattintunk egyet, és anélkül, hogy a gatyánk különösebben rámenne, jóformán mindent (filmet, zenét, játékot, könyvet) meg tudunk szerezni (itt vagy ott, innen vagy onnan).

Egy dolgot azonban érdemes szem előtt tartanunk az ilyesfajta letöltésnél – megjegyzendő a YouTube terén is.

Annak tükrében engedélyezett a magáncélú letöltés, ha az nem szolgál haszonszerzési szándékként. Vagyis nem adható tovább úgy, hogy abból pénz jöjjön be.

Nem úgy a feltöltés

Ebben az esetben sajnos a szakértők már eltérő álláspontot képviselnek, hiszen a feltöltés a nyilvánossághoz közvetítésnek minősül, mely a szerző kizárólagos jogosultsága, és az ő engedélyéhez kötött.
A feltöltő így jogdíjat nem fizet, és a kérdéses tartalom általa (engedély nélkül) a letöltők nagy örömére elérhetővé válik.

A jogdíj meg nem fizetése vagyoni előnyként fogható fel, mert alapesetben külön megállapodás (felhasználási szerződés) értelmében, jogdíj terhe mellett gyakorolhatna csak ilyen jogosultságot.

Előfordul olyan is, hogy az egyes torrent-oldalak üzemeltetői nyitottak az önszabályozás felé.
Ami annyit jelent, hogy bizonyos jogosultakkal (szoftverkészítők, filmforgalmazók) már kialakítottak egyfajta megegyezést, hogy a birtokukban lévő tartalmakat meghatározott ideig (pl. filmes tartalmak általában a DVD-megjelenést követően válnak hozzáférhetővé, viszont torrent-oldalakon) nem teszik azzá.

Torrent-klauzula megsértése

Elvont párhuzamként talán a relatív szerkezetű kötelmi jogviszonyt hozhatnám fel, ahol a jogalanyok viszonyára az egyenjogúság a jellemző. Azaz nincs kizárva, hogy az egyik fél csak jogosított, illetőleg a másik fél csak kötelezett.

A könnyebb érthetőségképp: a Torrent lényegében fájlcsere. Miközben én letöltök egy filmet, ami több szálon történik, és darabokban kapom más felhasználóktól, mindezt egyként látva, más ugyanezt csinálja velem.
Ennek következtében én fel is töltöm a letöltés közben (seedelés), amiről fentebb írtam, hogy annyira nem preferált.

Így hát, Kedves Olvasó, emiatt van a sok véleménykülömbség a torrentezés törvényességét illetően. Egyszerűen lehetetlen eldönteni a rendszer működése miatt, hogy mi is legyen tulajdonképp.
Lévén együtt valami nem lehet szabályos, ugyanakkor szabálytalan is.

Az pedig, hogy te mit tartasz helyesnek, már csakis a saját értékrendeden múlik, illetve azon, hogy mikor kerülsz börtönbe.

Na jó, csak vicceltem. Igazából mindenki, aki olyan terméket ad el, ami akár kikerülhet Torrent-oldalakra, sejtésem szerint tudatában van, hogy ez előb vagy utóbb, de megtörténik, és fölöslegesnek tartja feljelenteni az általa nem engedélyezett terjesztőket, tekintve, hogy talán jobb elfoglaltsága is van.

Vagyis ha annyira nagyon büntetnék ezt a tevékenységet, akkor a fél világ évtizedek óta internettől, és a virtuális világtól mentes cellákban üldögélne.

Tehát zárásképp röviden, és hogy biztosan tudd: a Torrentezés nem illegális addig, amíg anyagi haszonért el nem adod a megszerzett terméket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük