Free PC Audio Recorder, az audio rögzítő

Ami elsődlegesen említést érdemel, az az, hogy ingyenes, és minden funkciója teljesen elérhető.

Ennek a programnak számomra a kvintesszenciája abban rejlik, hogy egyszerre két hangkártyát is tud kezelni, tehát hangszórót, és mikrofont is tud rögzíteni.

Ez azért jó, hogyha pl. bemutatót készítesz, de képet nem szeretnél alá rakni, akkor a hang, amit kiad a géped, mondjuk egy játék, és ha beszélsz egy mikrofonba, akkor az is hallatszik.

Ami még fontos, hogy .mp3-ba menti el az elkészített állományt, és ebben a lame_enc segít. A programot futtató .exe fájl mellett meg is található ez a .dll.
Semmiképp ne töröld ki, mivel nem dísznek, és fölöslegnek van ott!

Letöltés

letöltés
Mikor megnyitottad a felvevőt, egy nagyon egyszerű kezelőfelület jelenik meg a képernyőn.

Rögtön látható is a start gomb, amivel elkezdhető a felvétel, de egyelőre mi ne kattintsunk rá, hanem előtte állítsuk be, és nézzük meg jobban, hogy mit is tud még.
Röviden annyit mondanék, hogy amennyire kicsi, és egyszerű program, annyira sokat tud.

Ugye a starttal elkezdhetjük a felvételt, és, ha tabbal közlekedünk, akkor láthatunk egy View Logs ikont, ami – miután beállítottuk, hogy hová mentse a felvételeinket, megnyitja azt a mappát, ahol ezek tárolva lesznek.
Alapból a dokumentumokban a program az első felvétel alkalmával létrehoz egy Free PC Audio Recorder mappát.

Még egy tab lenyomásával pedig egy csak olvasható mezőben láthatjuk, hogy a felvétel ideje nullán van, tehát még nem kezdtünk el rögzíteni, illetve, hogy mire való a program, és ki gyártotta.

A program beállításai

A beállításokat az alt billentyűvel érhetjük el. Mivel a program angol, ezért ez a settings névre hallgat.
A beállítások fölött megtalálható még két menüelem, az Open folder for output files, ami – érdekes módon -, a – ha már van -, akkor az elkészült felvételeink mappát nyitja meg.
Fentebb mondtam, hogy a “View Logs” is ugyanezt csinálja.
Hm, úgy látszik, hogy a gyártó biztosra szeretett volna menni, hogy a felhasználók mindenképp megtalálják a már elkészült hanganyagjaikat, merthogy a mappa csakis akkor nyílik meg, hogyha már van egy felvételünk.
Alatta van a beállítások, és végül az exit, amivel (teljesen) kiléphetünk a programból.
Nem véletlenül raktam zárójelbe a “teljesen” szót, mivel, ha szimplán, csak alt+f4-gyel zárjuk be az alkalmazást, az attól még nyitva marad, viszont a tálcán fut tovább.
És talán épp ezért nem fordulhat elő az, hogy egyszerre több Free PC Audio Recordert nyithassunk meg.

Mikor rákattintottunk a settings ikonra, egy listamezőt láthatunk, név szerint, az AutoRun with Windows-t.
Itt azt állíthatjuk be, hogy a számítógépünk bekapcsolásakor elinduljon ea program, vagy sem.
Ez alapból offon, azaz kikapcsolt üzemmódban van, de ha a nyilakkal megkeressük az on elemet, akkor – a PC-nk következő induláskor már elindítja a programot.
Itt is a tab billentyűvel tudunk közlekedni. A következő, amit az automatikus indulás után láthatunk, az a hotkey névre hallgat.
Ez, nekem – személy szerint -, egy nagyon hasznos funkció, mivel itt azt adhatjuk meg, hogy milyen billentyűparanccsal indíthatjuk el a felvételt.
Alapból nincs, mint ezt láthatjuk is, de ha például megnyomjuk a ctrl+shift+f billentyűt, utána shift+tabbal megkeressük az ok gombot, és azzal elmentjük a beállítást, már a beállított billentyűkombinációval kezdhetünk is venni.
Miközben játszunk, vagy ha egy másik ablakban vagyunk, esetleg be is van zárva a Free PC Audio Recorder, és, a játék példájánál maradva, ha szeretnénk egy jó részt felvenni, de előtte még nem ment a felvétel, akkor – miközben például egy ellenséggel végeznénk épp, és ha a játék nem használja a billentyűparancsot, akkor azonnal be is kapcsolhatjuk a felvételt.
Hát, igen. Viszont a leállítást sajnos már nekünk kell megoldani a program ablakában a stop gombbal.

A beállításokban, a következő a hotkey után talán a másik legfontosabb funkciója a programnak, a hangkártyák beállítása.
Itt a fel-le nyilakkal választhatjuk ki, hogy csak a gépet, azaz a belső keverőt vegye, vagy épp csak a mi hangunkat, de ilyenkor a gépet abszolút nem, és végül, de nem utolsó sorban pedig egyszerre mindkettőt, tehát a gépet, és minket is.
Könnyű megtanulni, hogy mi, melyik, főleg annak, aki egy nagyon kicsit tud is angolul, mivel az in, az a be, tehát az veszi a gépet, az out, az a ki, ami egyértelműen minket vesz, és az in and out, pedig egyszerre mindkét hangkártyát.

Fontos, hogyha valaki asztali gépen használja a programot, és ha nincs külső mikrofonja, akkor legyen, különben a saját hangját nem tudja majd venni.

Laptopokban általában van belső mikrofon, ami nem biztos, hogy feltétlen a legjobb választás, és nem is a legjobb minőségű, de egy kis utómunkálatal, például zajszűréssel, amiről majd egy későbbi cikkben fogok írni, egész szép hangzást lehet csinálni a rossz hanganyagból.

A következő menüpontnak viszont nem nagyon látom értelmét, mivel az annyit tud, hogy két, különböző csatornán vegye a felvételt, ami annyit jelent, hogyha a gép ad ki valamilyen hangot, akkor az pl. bal oldalt szól, mikor visszahallgatod, de ha te beszélsz, akkor viszont a jobb oldalt.
Ezt nem néztem, csak egy gondolat, de szerintem ilyenkor még a felvétel mérete is nagyobb.
Tehát, ha valaki például azt szeretné, hogy a gépe, és az ő hangja is máshol szóljon, akkor javaslom a sztereó tér változtatását – erről is írok majd -, vagy egy 3D-s mikrofont.
Akinek van ilyen a hordozható számítógépekben – mivel leginkább ott szokott ilyen lenni -, annak szerencséje van.
De akinek nincs, az se csüggedjen, mivel, aki hallgatja, gyanúm szerint, nem arra fog figyelni, hogy honnan jön a te, vagy a géped hangja, hanem, hogy viszonylag jó minőségű legyen a felvétel.

A csatornabeállítás menüelem után, ha tabot nyomunk, megadhatjuk, hogy hova mentse a kész .mp3 fájlt.
A következő két jelölőnégyzet viszont teljesen fölösleges, én például nem is használom.

Megadható még a Sample rate, ami a mintavételezési frekvenciát jelenti.
A mintavételezés gyakoriságával javul a felvétel minősége. Én a legmagasabbra állítottam, azaz 48000-re.
Amit még utolsó funkcióként a beállításokban megadhatunk, az a bitrate.
Ez leginkább az adattömörítés érdekében van, tehát minél nagyobbra állítjuk, annál nagyobb lesz a fájl mérete.
Ahogy ezt észrevettem – bár lehet, hogy tévedek -, talán ez is valamilyen szinten javítja a felvétel minőségét.

Végszó

Ennyi lenne a beállításokról, és nagyjából a programról.

Nekem nagyon tetszik, ezzel szoktam felvenni minden olyat, ami alá nem kell kép, ugyanakkor szeretném, hogy egyszerre az én, és a számítógépem hangja is fel legyen véve, és lehetőleg egyszerre.

Ha kérdésed lenne, vagy észrevételed, esetleg valami nem megy, akkor írj!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük