Droid Blind – az alapok

Én, lévén hatéves Android felhasználóként talán már bátran mondhatom, hogy nem kevés tapasztalattal bírok ezen készülékek terén.

Telefonos történelmem

Az első telefonomat 2013-ban vettem, és ez egy Samsung Galaxy Young volt.
A 4.1.2-es Android, ami ezen futott, már akkor sem volt nagyon divatban, tekintve, hogy az ilyen telefonok nagy része ötös Droidon vegetált.
Ha jól emlékszem, 33000 Ft-ért vásároltam meg a Youngot. Nem volt középkategóriás, nem úgy, mint a mostani telefonom, ami egy Samsung Galaxy A3 2016, és ezt 80000 FT-ért vettem.

Samsung Galaxy A3 2016

Hogyan is használtam én vakon?

Nem beszélnék fölöslegesen, rá is térnék a lényegre:
Mikor bekapcsoltam a telefonomat, az végigvezetett engem pár beállításon, amiket egyébként utólag is meg lehet csinálni a beállítások/fiókok menüpontban, amikor már te magad is tudod használni vakon.
Mivel már volt googlefiókom, és a Droid azt használja, ezért azzal kellett bejelentkeznem, mivel csakis így tudtam teljeskörűen használni minden funkciót.

Amint ez megtörtént, megjelent a kezdőképernyőm.
Ami tulajdonképpen olvasni fogja a képernyőt, az az ESpeak nevű beszédszintetizátorra fog hallgatni, de valaminek meg kell, hogy szólaltassa.
Bár mamár nyolcas Androidot használnak a telefonok, és akinek Samsungja van, annak alapból van egy Voice Assistant motor a készülékén.
Tagadhatatlan, hogy ez egy nagy előnye a Samsungnak a vakos Droidfelhasználói körökben.
De ha például Huawei, vagy Sony telefonunk van, akkor nincs más hátra, mint előre, le kell töltenünk a Talk Back nevű programot a play áruházból.
Akinek viszont Voice Assistantja van, az menjen be látó segítséggel a kisegítő lehetőségekbe, és kapcsolja be, majd állítsa be, hogy – már ha van, akkor a homegomb gyors háromszori megnyomására ki, illetve be lehessen kapcsolni. Mint az IPHoneoknál.

Mire is jó a Talk Back, és mi az?

Ha szószerint fordítanám, akkor azt mondanám, hogy visszabeszél, de bármilyen érdekes is, nagyjából így is van.
Röviden annyi, hogy az eSpeak együttműködésével a vak, és gyengénlátó felhasználóknak ez a motor adja a tuttára, hogy az ujjával való navigálása során mit is talált meg a képernyőn.

Miután felkerült a Talk Back, akkor ismételten a play áruházból töltsük le az eSpeak-et, és várjuk meg, ameddig feltelepül.
Aztán nyissuk meg, azonban fontos, hogy közben menjen a Talk Back.
Ha minden igaz, akkor magától elindul, és beszélni is kezd. A sebességet is feljebb lehet venni, hogy gyorsabb legyen, illetve még a hangkaraktert is lehet állítani, hogy nő, vagy férfi beszéljen-e.
Innentől kezdve már vakon is lehet használni a telefont.

Pár fontos tudnivaló

Amint bekapcsol a Talk Back, akkor a képernyőn nem egy, hanem dupla koppintással aktiválhatunk egy ikont.
A Voice Assistant néha szeret átváltani angol nyelvre, ilyenkor háromszor nyomjuk meg a home gombot, majd ismételjük meg ugyanezt, mire újból magyarul fog beszélni.

Gyors Talk Back kikapcsolás

Akiknek nem Samsung telefonja van, azok sincsenek hátrányban a vakos üzemmód ideiglenes szüneteltetését illetően, mivel a két hangerőgomb azonos időben pár másodperces lenyomvatartásával ki, és bekapcsolható a Talkback.
Ez akkor jöhet jól, amikor segítséget szeretnénk kérni egy látótól, de ő nem feltétlen használná beszélővel a telefont, mivel zavarja.
Ha az első TB felfüggesztésnél bejelöljük a pipát, hogy ne kérdezze meg a ki, és bekapcsolást, akkor a két hangerőgomb egyszeri megnyomásával már rögtön tudsz váltani a vakos, és a látós üzemmódok között.

Remélem, hogy tudtam segíteni! Ha kérdésed lenne, akkor írj a kapcsolatfelvétel menüpontban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük